Akupunktur hjælper blandt andet på:

 

Allergi:

Allergi/overfølsomhed:

Det kan være alt lige fra høfeber til fødevareallergier og pollenallergi for at nævne nogle stykker.

Man regner med, at 25% af danskerne har allergi. Det kan fremkaldes af: pollen fra ukrudt, græs, blomster og træer, fra parfume, tobaksrøg, æg, mælk, peanuts, nødder, skimmelsvamp og pelsdyr.

 

Eksem:

Eksem klør på huden, og det kan forekomme over hele kroppen. Det kan være atopisk eksem, som børneeksem og astmaeksem, skæleksem, staseeksem, nummulat eksem, kontakteksem og kontaktnældefeber.

 

Luftvejssygdomme:

Astma:

Astma mærkes ved, at man oplever åndenød, en hvæsen eller piben ved udåndning, at det trykker for brystet, man hoster slim op, det er værre, når man har været i nærheden af tobaksrøg, kulde, pelsdyr, støv, skimmel, man har luftvejsinfektioner, man er overanstrengt, og luften er forurenet.

Astma forekommer i traditionel, kinesisk medicin på grund af ubalancer i Lunger, Milt og Nyrer. Det forårsages af vind-kulde, der rammer lungerne og blokerer qi i sin vej nedad. Det kan også skyldes ulevet, tilbageholdt sorg, der svækker qi i Lunger.

 

KOL – kronisk obstruktiv lungelidelse:

KOL rammer antageligvis cirka 400.000 danskere. Det er en kronisk tilstand, der oftest forårsages af tobaksrøg, men der kan også være andre årsager. Det er en snigende sygdom, der viser sig ved daglig hoste, kortåndethed ved fysisk anstrengelse, træthed, svage muskler og et opspyt, der er tykt og svært at få op. Gentagne luftvejsinfektioner. Ved denne sygdom er det vigtigt at stoppe straks med rygningen og træne kroppen i det omfang, som man kan.

 

Andre lungelidelser:

Bronkitis:

Bronkitis er en bakterie eller virus, der giver forkølelse, der spreder sig til luftvejene, bronkierne. Det giver hoste, opspyt, træthed og utilpashed.

 

Smerteproblemer:

Fibromyalgi:

Fibromyalgi er generaliserede smerter i led og muskler, træthed og nedsat udholdenhed. Godt 1-3 % danskere har det, og det er udpræget kvinder, 90%, der får stillet diagnosen. Konstante smerter, dårlig søvn, depression, træthed, hovedpine og mavesmerter. Dagen er svær at komme igennem, og der skal indføres hvilepauser. Fysisk og mental træning i forhold til smertehåndtering er vigtigt ved denne sygdom.

 

Hypermobilitet:

Leddene er løse og overbøjelige, dvs. hybermobile. Det er typisk kvinder, der har det, og man skal undgå at overbelaste sine led for at undgå smerter. Man ser her oftere forstuvninger, løfteskader, en skulder gå af led, bækkenproblemer, platfodethed og slidgigt allerede i 30-40 års alderen.

 

Gigt:

Godt 700.000 danskere har gigt. Der er tale om gigt, når det gør ondt i led, sener og muskler. Leddene kan være hævede og tykke at se på. Man kan også blive træt, have feber og tabe sig. Man er under alle omstændigheder ”stiv i det”. Der findes forskellige ledsygdomme: leddegigt, psoriasis gigt, Morbus Bechterew, reaktiv gigt, infektiøs ledsygdom, slidgigt og podagra.

 

Iskias:

Iskias er en stor nerve, der løber fra lænden og ud på bagsiden af ben og ned i fødder. Smerter herfra kan stråle ned i ben og fødder.

Lænden styres ifølge traditionel, kinesisk medicin af Nyre qi, derfor er ubalancer her tale om en svækket Nyre qi. Blæren hører også til her og kan også påvirke ubalancen. Der kan også være forekommet et fysisk traume med smerter til følge.

 

Knæsmerter:

Smerter i knæ kan være en følge af sportsskader, slitage, gigt, overbelastninger, forkert fodtøj. Det kan også skyldes for slap muskulatur omkring knæledet, der skal trænes op. Mange danskere har hyppige knæsmerter, og der findes adskillige knædiagnoser. Det kan være Løberknæ, runner’s knee, meniskskader, knæledsbetændelse, patella femoral pain syndrome, listen er lang.

 

Hovedpine:

Hovedpine er noget de fleste mennesker oplever på et tidspunkt. Det kan være et primært symptom eller et led i en række symptomer på en anden lidelse.

 

Migræne:

Migræne er en meget forstærket hovedpine. Der er typisk kvalme og opkastninger, og man er overfølsom for lyd og lys. Det kan vare i flere dage, før et migræneanfald går over.

Migræne med aura er migræne, der er forvarslet inden med synsforstyrrelser, og man kan også få føleforstyrrelser.

 

Rygsmerter:

Hver fjerde dansker oplever rygsmerter. Det kan være blandt andet være et akut hold i lænden, at man har overbelastet ryggen gennem længere tid, diskusprolaps, eller man har sammenfald af hvirvler i rygsøjlen. Det kan også være et tegn på cancer i rygsøjlen.

 

Nakkesmerter:

Hold i nakken, myoser, ledlåsning, stiv i nakken hører under nakkesmerter. Nakkesmerter kan godt vende tilbage, når man først har haft en episode.

 

Piskesmæld:

Piskesmældsskade opstår ofte ved et trafikuheld, hvor den ramte bliver påkørt bagfra. Der forekommer en slags forstuvning af nakken. Der er blandt andet smerter i nakke, hovedpine og stivhed.

 

Skuldersmerter:

Skuldersmerter har typiske symptomer som nedsat bevægelighed og smerter. Hyppige årsager er betændelse i senerne, slimsækbetændelse, seneoverrivninger, nerver i klemme, gigt og andet.

 

Golfalbue/Tennisalbue:

Der er opstået en senebetændelse som følge af en gentagen, forkert belastning, og der kan være tale om en forkert slagteknik på golfbanen, som der kan ændres på. Håndværkere og kontoransatte kan især også være i farezonen for denne lidelse.

 

Museskader/computerspilleskader:

Museskader eller musearm kan opstå i fingre, hånd, håndled, albue, underarm og skulder. Det kommer efter lang tids brug af computermus, og der er tale om overanstrengelse af ledbånd, muskler, nerver og sener. Ændring af arbejdsvaner- og stilling ved computeren kan være en løsning.

 

Cancer/kræftbehandlingslindring :

Akupunktur fjerner ikke kræft. Det kan lindre gener, som cancerpatienten oplever ved sygdommen. Man kan få det bedre, så man kan overkomme lidt mere end ellers. Kræft kan blandt andet opstå som følge af rygning, overdreven soldyrkning, fed og fiberfattig mad og mangel på motion. De hyppigste former for kræft er prostata, bryst, lunge-og tyktarmskræft.

 

Sportsskader:

Det kan være hvad som helst, der smerter, hvor man er kommet til skade ved sport.

 

Gynækologiske problemstillinger:

Barnløshed/Infertilitet:

Barnløshed er manglende graviditet efter mere end et års forsøg. Mere end 20 % par oplever det på et tidspunkt. Alkohol, tobak, overvægt, kønssygdomme, høj alder kan blandt andet være en årsag til barnløshed.

 

Menstruationssmerter/PMS:

Sammentrækninger i livmoderens muskulatur er voldsommere hos kvinder med menstruationssmerter end normalt. Det kan give smerter og være så ubehageligt, at der er sygedage flere dage om måneden på grund af dette.

 

PMS:

En del kvinder får præmenstruelt syndrom i dagene op til en menstruation. Det kan opleves  som hovedpine, oppustethed, smerter i underlivet og humørsvingninger.

 

Menstruationsforstyrrelser:

Graviditet, amning og menopause er naturlige forklaringer. Ellers skal man være meget opmærksom, da det også kan skyldes alvorlig sygdom i underlivet eller påvirkning af stressfaktorer som overdreven sportsudøvelse eller overdrevent vægttab.

 

Overgangsalder/klimakteriet:

Overgangsalder kan vare fra 45-års-alderen til 55-års alderen. Der bliver længere og længere mellem menstruationerne, eller de holder pludseligt op. Klimakteriet indtræffer fra den sidste menstruation, og kaldes også menopausen. Der skal cirka gå et år uden menstruation, før man kan vide sig helt sikker. Svedeture og tørhed i skeden, ”sandpapirsfornemmelse”, er normale symptomer i denne aldersfase.

 

Impotens:

Impotens er manglende rejsning.  Åreforsnævring, diabetes, sygdomme i nervesystemet og psykiske årsager samt depression kan være mulige forklaringer.


Prostata

Forstørret prostata er et problem, der opstår hos mænd i 50-årsalderen. Det viser sig ved en slap urinstråle, problemer med vandladning trods tissetrang eller problemer med at holde på vandet.

 

Kredsløbssygdomme:

Diabetes/sukkersyge:

Blodets sukkerindhold er højere end det normale, og så indtræffer der sukkersyge. Tørst, hyppig vandladning, træthed, nedsat appetit, vægttab, kløe omkring kønsorganerne og infektioner i hud og slimhinder er symptomer på sukkersyge. Der findes diabetes 1 og diabetes 2, der også går under navnet gammelmandssukkersyge.

 

Forhøjet blodtryk:

Forhøjet blodtryk er med til at udvikle åreforkalkning, hjerterytmeforstyrrelse og hjertesvigt.

 

For lavt blodtryk:

Et lavt blodtryk er under 100 mmHg i hvile. Det er ikke farligt. Der kan være svimmelhed, da hjernen ikke får tilført tilstrækkeligt med blod.

 

Hjertesygdomme:

Blodprop i hjertet, hjertekrampe, hjerteklapsygdom,  betændelse i hjertet, hjertesvigt, arterieflimren, hjerterytmeforstyrrelse. Åndenød, brystsmerter, flimren for øjnene, hævede ben, hjertebanken, besvimelse er nogle af symptomerne.  At passe på vægten, holde med at ryge og få godt med motion er godt for hjertet.

 

Nyresten:

Nyresten er affaldsstoffer, der ikke er opløst i urinen.  Nyresten følges tit af blod i urinen ligesom det smerter.

 

Galdesten:

Galdesten dannes i galdeblæren og er fra få millimeter til flere centimeter store. Der er en stor hyppighed af galdesten i den vestlige del af verden, og det tilskrives især kostvaner og livsstil.

 

Psykiske ubalancer:

Depression:

Depression rammer godt en halv million danskere i svær grad. Det er en psykisk sygdom, der kan ødelægge livet socialt og arbejdsmæssig for mange mennesker, og den er farlig, da den kan føre til selvmord.

Stress går gerne forud for en depression, og symptomerne er mange.  Nedtrykthed, manglende lyst eller interesse for det, der plejer at optage en, træthed og lav energiressource, lav selvtillid, selvbebrejdelser, selvmordstanker og kredsen omkring døden, koncentrationsbesvær, uro, hæmning i forbindelse med tale, suk, ændringer i vægt og appetit.

Depression skal behandles.

 

Angst:

Generaliseret angst er en hyppig lidelse, dernæst kommer panikangst, fobier og angst i forbindelse med depression. Hver tiende kvinde eller mand rammes af angst på et tidspunkt. Frygt er en normal reaktion på noget farligt, hvorimod angst er en voldsom reaktion med hjertebanken og åndenød på noget som ser ud til ikke at have en farlig årsag.

 

Stress:

Stress påvirker og forværrer andre sygdomme. Stress er tydeligt, når man ikke kan falde i søvn, vågner op om natten, og tankerne ræser rundt om alt det, som man skal nå, og så vågner meget tidligt om morgenen og ikke kan sove igen. Men stress viser sig på mange måder med blandt andet: uro, ubeslutsomhed, hovedpine, koncentrationsbesvær, hjertebanken, udkørthed og et øget indtag af stimulanser. Man skal lytte til signalerne, og tage det alvorligt og ændre sin aktivitet eller adfærd.

 

Søvnløshed:

Når man ikke kan sove, eller når man sover dårligt og vågner mange gange i løbet af natten, lider man af søvnløshed. Der kan være tale om en stresstilstand, med sorg og krise, eller som et led i en anden sygdom som for eksempel depression, stress eller smertetilstande. Noget medicin påvirker søvnen, og man bør undgå koffein-produkter efter klokken 17.

 

Søvnapnø:

Søvnapnø viser sig ved pauser i vejrtrækning under søvnen også med snorken. Det ses især ved overvægtige. Træthed i løbet af dagen, søvnanfald og koncentrationsbesvær er nogle af symptomerne på denne lidelse.

 

Betændelse:

Candidasvamp:

Candida er en gærsvamp, der ofte forekommer som infektion ved behandling af antibiotika. Ligesom sukker også fodrer denne svamp og derfor bør undgås i den periode, hvor man har candida.

 

Bihulebetændelse:

Det kan blandt andet ifølge traditionel, kinesisk medicin skyldes en invasion af vind-kulde, der svækker Lunge qi. Det kan også skyldes en svækket Milt qi, der påvirker Tyktarmsenergi, der igen svækker Lunge qi. Det kan også have sin rod i for meget varme i forskellige organer.

 

Forkølelse og Influenza:

Der kan være tale om for meget vind-kulde i traditionel, kinesisk medicin, der påvirker Lunge qi, der bliver forhindret i at bevæge sig videre.

 

Svækket immunforsvar:

Infektionstendens er hyppige infektioner, der tyder på et svækket immunforsvar. De mest kendte årsager til immunsvigt er HIV/Aids og kræftsygdomme.

 

Blandet:

Tinnitus:

Tinnitus, eller en konstant hylen for ørene, kan opstå ved alle mulige skader i øresneglen. Det kan skyldes aldersforandringer, støjskader, arveligt høretab, infektion, slag mod kraniet, Menieres sygdom, skader i mellemøret, forhøjet blodtryk, sukkersyge, blodmangel, skæren tænder, smerter i nakken.

 

Overvægt/ undervægt:

Svær overvægt kan være farligt, da det kan bane vejen for følgesygdomme som diabetes 2, hjertekarsygdomme og cancer.

Undervægt kan skyldes tobaksrygning, kronisk sygdom, en høj forbrænding eller blandt andet arvelighed.

 

Rygestop, alkoholafhængighed, sukkerafhængighed:

Man kan opleve fysisk og psykisk afhængighed af mange ting, det være sig rygning, træning, shopping, spil, alkohol, stoffer, søde sager. Det kan være skadeligt for ens liv og velbefindende, og man bør søge hjælp ved læge og misbrugscentre.

 

Øjensygdomme:

Med alderen bliver synet lidt svagere, så der skal læsebriller til. Men nogle udvikler grå stær, uklarhed i øjets linse, og grøn stær, forhøjet øjentryk.

 

Psoriasis:

Psoriasis er en hudsygdom med røde, fortykkede områder på huden med hvide skæl. Nogle får også en særlig form for gigt, psoriasisgigt. Stress, visse medikamenter og en usund livsstil kan forværre symptomerne.

 

Sengevædning:

Man kan ikke gøre for, at man tisser i sengen. Udover psykologiske årsager kan det skyldes en forhøjet, natlig urinproduktion, en lille blære, og manglende evne til at vågne, når man skal tisse.

 

Neurologiske problemer:

Ansigtslammelse:

En ansigtslammelse i halvdelen af ansigtet, giver en slap side og en fortrukket side. Det ses ved påvirkning af ansigtsnerven, for eksempel på grund af infektion fra flåtbid, tryk, træk, irritation eller blodprop i hjernen eller andet.

 

Hjerneblødning/slagtilfælde:

Det ses ved en pludselig lammelse af dele af kroppen for eksempel en arm og talebesvær, og i 85 % af tilfældene er det en blodprop. Åreforkalkning og forhøjet blodtryk kan være nogle af årsagerne.

 

Demens:

Demens er svigtende hjernefunktioner, der viser sig ved dårlig hukommelse, en svigtende evne til at fungere i hverdagen og generel konfusion. Det er udpræget ældre, der rammes, og andre sygdomme kan også føre til demens: Alzheimers, vaskulær demens, Parkinsons, pandelapsdemens og langvarigt alkoholmisbrug.

 

Føleforstyrrelser:

Kan være en følge af kemoterapi eller et af symptomerne på sklerose.

 

Multipel Sklerose:

Føleforstyrrelser i arme, ben, nedsat kraft, synsnedsættelse, smerter bag øjet, svimmelhed og vandladningsproblemer er nogle af tegnene på multipel sklerose.

Sygdommen foregår i attakker.

 

Parkinsons:

Rysten, stivhed i musklerne, langsomme bevægelser er symptomer på Parkinsons.  Det er en kronisk nervesygdom, der nedbryder nervecellerne.

 

Fordøjelsesproblemer:

Mavesår:

Mavesår skyldes en bakterie, heliobactor pylori, der danner sår i mavesækken eller tolvfingertarmens slimhinde. Men det kan også skyldes brug af gigtmedicin (NSAID) eller acetylsalicylsyre eller andet.

Ubalancer i Milt, Lever og Mave kan komme til udtryk i form af mavesår ifølge traditionel, kinesisk  medicin.

 

Colitis ulcerosa/ Tyktarmsbetændelse:

Tyktarmen er betændt, og ofte er der blodige og hyppige afføringer i form af diarré og utilpashed.

 

Crohns sygdom/ Kronisk tarmbetændelse:

Denne sygdom sidder i tyndtarmens sidste stykke eller i tyktarmen og er en betændelsestilstand. Det ses ved mavesmerter, diarré og vægttab.

 

Forstoppelse:

Tyktarmens funktion er forstyrret,  og afføringen er hård og ikke til at komme af med, hvor der kan gå flere dages mellemrum i forhold til den normale passagetid på 24 timer. Forstoppelse kan skyldes mange ting.

 

Diarré:

Diarré er tre eller mere tynd, vandet afføring om dagen. Det går for det meste væk af sig selv og skyldes bakterier eller vira. Er der diarré i over to uger, er det kronisk diarré. Man kan blive dehydreret af diarré.

 

Irritabel tyktarm:

Mavesmerter, oppustethed og vekslende afføring er symptomer på irritabel tyktarm. Godt 30 % af danskerne har lidelsen, hvor der er en slags betændelse i slimhinden.

 

AkupunkturKlinik v/ Yan Shi, Boulevarden 30, 1. sal, 9000 Aalborg. Tidsbestilling 50234867.

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk